Anne ben sosyal darwinist oldum!

Şaka şaka daha olmadım. ama bu istanbul beni böyle bişeye dönüştürebilir.

Bu tez üzerine çok düşünmedim. Bir anda oluşan bir korku. Bari yazıyım dedim.
Kafamdaki senaryonun sonu bundan da acıklı. Ama ben anonimliğimi bozmamak adına spesikif tüyolar barındıran bu imajı burda yazmıycam.

Bi bok anlamadınız dimi yazıdan.

Olsun...

Yorumlar

  1. hayvanlarda varolan doğal seçme ilkesi, insana gelindiğinde yerini başka olgulara bırakıyor. çünkü insan hayvandan farklı olarak yiyeceklerini doğada kişisel rekabet ve güç savaşımı ile elde etmek yerine üreterek ortaya çıkarıyor. örneğin hiç bir hayvanın tarım ve besicilik yaptığına rastlanmamıştır. ama insan emek yoluyla işbölümünü ortaya çıkararak değer yaratır. bu da doğal seçmenin yerini, iktisadi sınıf karşıtlıklarına devreder. günümüzdeki açlık ve yoksulluğun sebebi, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin ve sömürücü sınıfların emekten elde ettikleri artı-değer ile sermayelerini artırmalarından sebep alır. bu yüzden kapitalistler ve burjuva sınıfın ideologları kendi asalak ve sömürücü konumlarını gizlemek için açlığın ardında sosyal darwinizmin yattığını ateşli şekilde savunmaya çalışırlar. bu kapitalistlerin sınıf karakterinin dışa vurumudur. aksi eşyanın doğasına aykırı.

    bazı aklı evveller engels'in de sosyal darwinist olduğunu iddia ederler. halbuki engels'in kitaplarını açıp okuyan herkes, malthusçuluk ile beraber sosyal darwinizmi en çok eleştiren kişinin yine engels olduğunu anlayacaklardır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar